Circulair wandsysteem met dezelfde kwaliteit als nieuw systeem

Knauf, al decennia lang een van de wereldmarktleiders binnen de (af) bouwsector, heeft medio januari het Hybride Circulair Wandsysteem uitgebracht. Het bedrijf doet dit in nauwe samenwerking met New Horizon, dat zich bezighoudt met het ontmantelen van gebouwen om daar grondstoffen uit te halen voor hoogwaardig hergebruik. Voor Knauf is deze introductie een belangrijke stap in haar missie om meer duurzaam te bouwen.

Voor de ontwikkeling van het Hybride Circulair Wandsysteem worden elementen uit oude gebouwen gezaagd en modulair toegepast in nieuwe gebouwen. Als een gebouw aan het einde van zijn levenscyclus is, is veel materiaal namelijk nog van hoge kwaliteit. Zonde om te slopen en deze waarde te vernietigen. New Horizon zorgt dat de gebouwen zodanig ontmanteld worden, dat Knauf haar expertise kan inzetten om zo veel mogelijk oude gipsplaten te hergebruiken voor nieuwe wanden. Hiermee krijgen de bouwelementen een tweede leven.

Nog lagere milieu-impact
Opmerkelijk aan het systeem is dat de prestaties gelijkwaardig zijn aan een nieuw systeem. “Hoewel gips van nature al een zeer duurzame en efficiënte bouwstof is, heeft hergebruik een nog lagere milieu-impact”, vertelt algemeen directeur Rob van Groningen. “We willen zoveel mogelijk toe naar een situatie waarin oude gipswanden geen bewerking meer nodig hebben en gewoonweg geplaatst kunnen worden.”

Een derde samenwerkingspartner is ABN AMRO, die de wanden in een aantal bouwprojecten wil plaatsen. Daarnaast heeft Knauf diverse andere opdrachten voor de plaatsing van de circulaire wandsystemen.